Kolon Kanseri ve Beslenme Kolon kanseri, doğrudan beslenme alışkanlıklarından kaynaklanan bir hastalık türü değildir. Ancak, beslenme alışkanlıklarının olumsuz etkileri kolon kanserinin gelişiminde ve ilerlemesinde önemli bir rol oynayabilir. Araştırmalara göre, kanserin %15-35 oranında beslenme alışkanlıkları değiştirilerek önlenebileceği belirtilmektedir. Bu nedenle, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek, kolon kanseri riskini azaltmada önemli bir etkiye sahip olabilir. Ancak, hiçbir beslenme türü, kolon kanserine yakalanmayı tamamen önleyemez. Yine de, beslenme şeklinizde yapacağınız değişikliklerle genel sağlık durumunuzu iyileştirmeniz ve kansere yakalanma riskinizi düşürmeniz mümkündür. Kolon Kanseri ve Gıda Çeşitleri Farklı kanser türlerinde farklı tip besinlerin değişik sonuçlar doğurduğu gözlemlenmektedir. Bu nedenle özellikle kolon kanseri olan kişilerin hangi besin türlerine göre beslenmeleri gerektiğini anlamaları büyük önem taşımaktadır. Gıda türleri ile kolon kanseri arasındaki ilişkileri bilmek, hastalığın yönetiminde önemli bir rol oynayabilir. Kolon Kanseri ve Lifli Gıdalar Araştırmalara göre daha çok tahıl, sebze ve meyvelerde bulunan lif, bağırsak kanserine karşı koruyucu bir niteliğe sahiptir. Lifli gıdalar, bağırsak hareketlerini düzenleyerek kanser riskini azaltabilir. Kolon Kanseri ve Meyve-Sebze Bol miktarda tüketilen sebze ve meyveler, kişide bağırsak kanseri oluşumu riskinin daha az olmasına imkân sağlar. Antioksidanlar ve fitokimyasallar açısından zengin olan bu gıdalar, hücresel hasarı azaltarak kanser riskini düşürebilir. Kolon Kanseri ve Et Kırmızı etin bol miktarda tüketilmesi ve özellikle de işlenmiş etlerin tüketilmesi kolon kanserine yakalanma riskini artırabilir. Bu nedenle, et tüketiminde dikkatli olunmalı ve işlenmiş etlerden uzak durulmalıdır. Kolon Kanseri ve Balık Tüketilen bol miktardaki balığın kolon kanserine yakalanma riskini azaltabilmesi mümkündür. Omega-3 yağ asitleri açısından zengin olan balıklar, inflamasyonu azaltarak kanser riskini düşürebilir. Kolon Kanseri ve Kalsiyum Kalsiyum bakımından zengin içeriğe sahip olan gıdaların bağırsak kanseri riskini azalttığı görülmektedir. Süt ve süt ürünleri, kalsiyum alımını artırarak kanser riskini düşürebilir. Kolon Kanseri Beslenme Düzeni Kolon kanserine yakalanan kişilerin beslenme alışkanlıklarına dikkat etmeleri gerekmektedir. Doğrudan sindirim sistemi ile ilgili bir rahatsızlık olduğundan dolayı yiyeceğiniz besinlere özellikle dikkat etmeniz gerekmektedir. Kolon kanseri beslenme alışkanlıklarınızı değiştirerek yakalanmaktan kurtulmanızın mümkün olduğu bir rahatsızlık değildir, ancak yakalanma riskinizi azaltmanız mümkündür. Bunun için vücut kilo dengenizi korumanız gerekmektedir. Özellikle obezite, kolon kanserine yakalanma riskini artırabildiğinden bu konuya özellikle dikkat edilmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Ayrıca, alkol tüketimi de bu hastalığa yakalanma riskini artırdığından alkolden uzak durmanın da etkili olabileceğini söyleyebiliriz. Bağırsak kanserinden korunmak istiyorsanız beslenme alışkanlıklarınızda şu değişiklikleri uygulamanız faydanıza olacaktır:
|