Kolon Kanseri Testi Nasıl Yapılır?
22 Haziran 2024

Kolon Kanseri Testi Nasıl Yapılır?

Kolon kanseri testi, doktorun gerekli gördüğü durumlarda ve aile geçmişinde kolon kanseri bulunan kişilere uygulanan testlerdir. Kolon kanseri tanısı koyulabilmesi için yapılabilecek birçok test bulunmaktadır. Ancak bunlar içerisinde en çok kolonoskopi işlemi uygulanmaktadır. Kişide kolon kanseri olduğu ya da olabileceği şüphesi bulunuyorsa, bu testler sonucunda kanserli hücrelere sahip olup olmadığı anlaşılabilmektedir.

Kolon Kanseri Testi Çeşitleri

Makattan Parmak ile Muayene:

Uzman hekim tarafından hastanın makatı parmak kullanılarak muayene edilmektedir. Rektal tuşe ismi verilen bu işlem dikkatli şekilde yapıldığı zaman kişide ağrı olmadığını görmek mümkündür. Bu işlem sayesinde makatta kitle olup olmadığı anlaşılabilmektedir.

Dışkıda Gizli Kan Testi:

Kişide kalın bağırsak adenomunun ya da kanserinin bulunması durumunda, kanser yüzeyinde bulunan damarların hızlı bir şekilde hasar gördüğünü ve buna bağlı olarak dışkıda kan olduğunu görebilmek mümkündür. Ancak bazı durumlarda gözle görülmeyen gizli kan olması söz konusu olabilmektedir. Kanamanın miktarına ya da dışkının rengine göre değişiklik gösteren bu durum, dışkıda gizli kan testi ile belirlenebilmektedir. Sonuç pozitif olduğu takdirde bu kişilerde kanser açısından daha detaylı incelemeler gerçekleştirilmektedir. Ancak bilinmesi gerekir ki bu testin pozitif çıkması her zaman kanser ya da polip anlamına da gelmemektedir.

Sigmoidoskopi:

Silindir biçimde ve parmak kalınlığında olan esnek, görüntü ileten ışıklı bir tüp olan sigmoidoskop, makattan sokulup kalın bağırsakların son 30 cm'lik olan kısmını incelemektedir. Video bağlantısı gerçekleştirebilen bu alet ile kişide kanser olup olmadığını görebilmek mümkün olmaktadır. Hasta için her ne kadar rahatsız edici bir yöntem olsa da ağrısız olan bu yöntem oldukça etkilidir.

Kolonoskopi:

Sigmoidoskopi ile benzer özelliklere sahip olan kolonoskopi, en bilindik kolon kanseri testi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tetkikler sırasında polip görülmesi durumunda poliplerin alınması söz konusudur. Poliplerin tanı işlemi esnasında kansere dönüşmemiş olması söz konusu olabilmektedir. Ancak ileriki dönemlerde kansere dönüşme riski bulunduğundan dolayı poliplerin alınması gerekmektedir. Alınan poliplerin mikroskopla incelenmesi ve poliplerde kanserleşme olup olmadığının belirlenmesi gerekmektedir. Eğer bu sırada şüpheli bir kitle görülmesi söz konusu ise daha sonra biyopsi işlemi gerçekleştirilir. Böylece kitlenin kanserli olup olmadığı konusunda kesin sonuca varılmaktadır.

Kolon Kanseri Testlerinin Önemi

Kolon kanseri testleri, erken teşhis ve tedavi için oldukça önemlidir. Kolon kanseri genellikle belirti vermeden ilerleyebilir, bu nedenle düzenli tarama testleri ile erken evrede teşhis edilmesi hayati önem taşır. Erken evrede teşhis edilen kolon kanseri, tedavi edilme şansı daha yüksek olan bir hastalıktır.

Kolon Kanseri Risk Faktörleri

Kolon kanseri risk faktörleri arasında:
  • Ailede kolon kanseri öyküsü
  • İleri yaş
  • Beslenme alışkanlıkları
  • Sigara kullanımı
  • Alkol tüketimi
  • Obezite

Bu risk faktörlerine sahip kişilerin düzenli olarak kolon kanseri tarama testlerini yaptırmaları önerilmektedir.

Sonuç

Kolon kanseri testi, erken teşhis ve tedavi için vazgeçilmez bir araçtır. Düzenli tarama testleri ile kolon kanseri riskini en aza indirmek mümkün olabilir. Sağlıklı yaşam alışkanlıkları benimsemek ve risk faktörlerine dikkat etmek de kolon kanserinden korunmada önemli rol oynamaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kolon Kanseri Evreleri Nelerdir?

Kolon Kanseri Evreleri Nelerdir?

Kolon Kanseri Yaşam Süresi?

Kolon Kanseri Yaşam Süresi?

Popüler İçerikler

Kolon Kanseri 4 Evre

Kolon Kanseri 4 Evre

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kolon Kanseri Beslenme

Kolon Kanseri Beslenme

Kolon Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Kolon Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Kolon Kanseri Kemoterapi Belirtileri ve Tedavisi

Kolon Kanseri Kemoterapi Belirtileri ve Tedavisi

İrritabl Kolon Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

İrritabl Kolon Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Spastik Kolon Belirtileri ve Tedavisi

Spastik Kolon Belirtileri ve Tedavisi