Kolon Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler?
22 Temmuz 2024

Kolon Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Kolon Ameliyatı Sonrası

Kolon ameliyatı sonrası hastalar çeşitli ağrılar hissedebilirler, ancak bu ağrılar genellikle ilaçlar ile kontrol altına alınabilir.

Ameliyat sonrası genellikle birkaç gün boyunca hastalara gıda verilmez ve sadece serum tedavisi uygulanır.

Kolon ameliyatı sonrasında idrar kesesi, dalak, vajina, rahim ve idrar yolu gibi bazı komşu organlarda yaralanmalar meydana gelebilir.

Hastaların bacaklarındaki damarlarda pıhtılar (derin ven trombozu veya emboli) oluşabilir. Bu nedenle, ameliyat sonrası yaklaşık bir ay boyunca hastalara antiembolik çorap (varis çorabı) kullanmaları önerilir.

Pıhtılaşmanın engellenmesi amacıyla kanı sulandırıcı etkisi olan iğneler uygulanır.

Kolon Ameliyatı Sonrası Cerrahi Sıkıntılar

Kolon ameliyatı sonrasında cerrahi işlem uygulanan bölgede iltihaplanma olabilir. Ayrıca, bağırsak yapışıklıkları da meydana gelebilir.

Ameliyat sonrasında birbirine birleştirilmiş olan kalın bağırsak uçları kendiliğinden ayrılarak sızıntılara neden olabilir. Bu duruma "anastomoz kaçağı" denir.

Anastomoz kaçağı, bazen basit bir kateter yerleştirilerek düzeltilirken, bazen de yeniden cerrahi işlem ile bağırsağın deriye ağızlaştırılması için (ileostomi veya kolostomi işlemleri) gerekebilir.

Kolon Ameliyatı Sonrası Hangi Komplikasyonlar Görülebilir

Kolon kanseri ameliyatı sonrasında erkek hastalarda cinsel ilişki sırasında boşalamama ve sertleşme kusuru gibi cinsel sorunlar ortaya çıkabilir.

Yapılan çalışmalara göre, kolon kanseri ameliyatı sonrası erkeklerde cinsel sorunlar %34 oranında, kadınlarda ise %9 oranında görülmektedir. Ancak hem kadınlarda hem de erkeklerde cinsel sorunların toplam oranı %57'dir.

Ameliyat öncesinde cinsel yönden aktif olan erkeklerin %37-79'u, ameliyat sonrasında %5-88'i cinsel problemler yaşamaktadır.

Kolon Ameliyatı Sonrası Enfeksiyon

Cerrahi işlem uygulanan her ameliyatta olduğu gibi, kolon ameliyatı sonrasında da enfeksiyon riski bulunmaktadır. Enfeksiyonun nedeni, cerrahi işlem için yara açılmasıdır.

Kolon ameliyatının başarısı sadece ameliyat sırasında yapılan işleme bağlı değildir. Ameliyat sonrası bakım ve korunma yöntemleri de oldukça önemlidir.

Hastada meydana gelebilecek birincil komplikasyonlar çoğunlukla doktor ve ekibine bağlıyken, ikincil komplikasyonlar ameliyat sonrası bakıma bağlıdır.

Kolon ameliyatı sonrasında doktorun hastayı düzenli takip etmesi, gerekli vitallerin değerlendirilmesi ve yara yerinin sağlık açısından kontrol edilmesi önemlidir. Başlamış olan sorunların hemen ortadan kaldırılarak tedavi edilmesi, olası riskleri en aza indirir.

Kolon ameliyatı sonrası hastaya mutlaka antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kolon Kanseri Metastaz

Kolon Kanseri Metastaz

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kolon Kanseri Evreleri Nelerdir?

Kolon Kanseri Evreleri Nelerdir?

Kolon Çeşitleri Nelerdir?

Kolon Çeşitleri Nelerdir?

Sağ Kolon Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Sağ Kolon Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Kolon Türleri ve Özellikleri

Kolon Türleri ve Özellikleri

Kolon Ca Belirtileri ve Tedavisi

Kolon Ca Belirtileri ve Tedavisi